Od kako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, postupak uvoza rabljenih vozila promijenio se, u nekim segmentima pojednostavio, te se prilagodio standardima Europske unije. Od ulaska u EU koristi se pojam unos umjesto uvoz. Kada s vozilom koje ste kupili na području Europske unije ulazite u Hrvatsku, vozilo ne prijavljujete na graničnom prijelazu, nego je potrebno zatražiti obračunavanje posebnog poreza (trošarine) na motorna vozila. Za sva vozila koja su bila registrirana na području Europske unije više nije potreban dokument EUR1.

Posebni porez (trošarina) dobiva se na temelju osnovice za izračun tržišne vrijednosti vozila (za izračun se koristi  katalog eurotax-a). Taj porez (trošarina) dijeli se na dva dijela. Prvi dio je porez na vrijednost vozila, a drugi na emisiju CO2. Emisija CO2 se dijeli na benzinske i na dizelske motore.

Što je sa plaćanjem PDV-a? Plaćanje PDV-a ovisi o tome tko kupuje vozilo, fizička ili pravna osoba.

Ako vozilo kupuje fizička osoba, ona ne plaća PDV, jer je on već plaćen u zemlji EU u kojoj je kupljeno vozilo. Ako je fizička osoba kupila vozilo od pravne osobe unutar EU koja je u sustavu PDV-a (svaka članica Europske unije ima svoju skraćenicu za PDV) te je za kupnju željenog vozila izdan račun – faktura na kojem se jasno vidi koliki je iznos PDV-a, kupac plača samo trošak posebnog poreza (trošarina). Ako kupac kupuje vozilo za koje nije izdan račun – faktura na kojem se jasno vidi koliki je iznos PDV-a, tada je u Hrvatskoj dužan platiti poseban porez (trošarinu) i 5% prijenosa od kataloške vrijednosti vozila.

Ako vozilo kupuje pravna osoba za svoje potrebe (prijevoz tereta, prijevoz zaposlenika i sl.) ona je uz plaćanje posebnog poreza (trošarina) dužna platiti i PDV. Zašto? Zato što se u takvim slučajevima vozilo iz EU-a kupujete bez PDV-a. Na računu – fakturi biti će samo cijena vozila, bez PDV-a. PDV se plaća nakon unosa vozila u Hrvatsku, najkasnije do zadnjeg dana idućeg mjeseca (npr. Vozilo ste kupili u lipnju, dok PDV morate platiti do kraja srpnja).

Ako vozilo kupuje distributer rabljenih vozila PDV i poseban porez (trošarina) plaća se tek prilikom prodaje vozila krajnjem kupcu. Kupac vozila je taj koji plaća PDV i poseban porez (trošarinu) a ne distributer rabljenih vozila.

Osim gore navedenih troškova, postoji još nekoliko sitnijih troškova koji su objašnjeni u rubrici: Kako kupiti polovno vozilo

Pratite posebne prilike za kupnju vozila na Facebook-u!